SLUIT
DICHTBIJ SHOPPING CENTER +6,2 procent Eenzelfde huis dat vlakbij een shopping center ligt, is 6,2 procent duurder dan een huis dat 10 kilometer verder weg ligt. Vlak naast een cultureel centrum wonen, levert een meerwaarde van 4,8 procent op.
CENTRALE VERWARMING +7,3 procent
EEN OUDE WONING -16 procent Hoe ouder de woning, hoe minder de woning waard is. Per jaar daalt de waarde met 0,4 procentpunt, maar het effect neemt wel af naarmate een woning ouder wordt. Een woning van 40 jaar is gemiddeld 16 procent minder waard dan een nieuwe woning.
NABIJ EEN LANDINGSBAAN -35,5 procent Woon je in het verlengde van een start- of landingsbaan, waar de geluidshinder meer dan 70 decibel bedraagt, dan is het huis gemiddeld 35,5 procent minder waard dan in een regio waar de hinder minder dan 55 decibel bedraagt.
Hoeveel wil een koper extra betalen voor een huis met een haardvuur? Of een wijnkelder? Of een extra badkamer? Geen koper of verkoper die zich die vraag stelt. Maar dankzij een uitgebreide analyse van ruim 20.000 die door Era Belgium verkocht werden, kan Roel Helgers (KU Leuven) die vragen beantwoorden. Eenzelfde woning mét een haardvuur is gemiddeld 4,1 procent duurder. Met een wijnkelder 8,5 procent. En met een tweede badkamer 3,9 procent. Een zwembad verhoogt de prijs met amper 2,1 procent. DRIES DE SMET / TOM SONCK
EEN EXTRA SLAAPKAMER +4 procent Een extra slaapkamer maakt een woning ongeveer 4 procent duurder. Een derde slaapkamer geeft de grootste extra waarde. Eenzelfde huis met drie slaapkamers is 6,9 procent duurder dan een huis met twee.
Klik op een pijl
GAS i.p.v. elektriciteit +3,1 procent
EEN ALARM +4,9 procent
EEN VIERKANT PERCEEL +2,8 procent Een perceel van 25 op 25 meter heeft dezelfde oppervlakte als een van 50 op 12,5 meter. Maar het vierkante perceel is gemiddeld 2,8 procent duurder. Een mogelijke verklaring is dat er meer nuttige tuin is. Hoe verder de tuin van het huis ligt, hoe minder die gewaardeerd wordt.
DUBBELE BEGLAZING +6,3 procent
KLEINER DAN DE BUUR +3,6 procent Een woning die naast woning ligt die gemiddeld 10 procent groter zijn, is 3,6 procent meer waard dan eenzelfde woning die naast woningen van gelijke grote ligt.
EEN OPEN BEBOUWING+8,5 procent Een viergevelwoning is 8,5 procent meer waard dan een tweegevelwoning. Een halfopen bebouwing is 2,8 procent duurder.
Wat geeft uw huis meerwaarde?
EEN HAARDVUUR +4,1 procent
EEN LANGERE OPRIT +10 procent Per meter dat een huis verder van de straat ligt, stijgt de prijs met 0,2 procentpunt. Een woning die 50 meter van de straat ligt, is dus gemiddeld 10 procent duurder dan eenzelfde woning vlak aan de straat.
DUBBELE GARAGE +5,2 procent
EEN TERRAS +3 procent
EEN ZWEMBAD +2,1 procent
WONING MET AVONDZON +2,2 procent Een woning met avondzon – een perceel dat zuid-west tot west georiënteerd is – is gemiddeld 2,2 procent duurder dan een woning met middagzon. Andere windrichtingen hebben weinig invloed op de prijs.
EEN WIJNKELDER +8,5 procent
Wat geeft uw huis meerwaarde?
BUSJE KOMT ZO - Dicht bij een bushalte wonen, heeft géén effect op de prijs. En dicht bij een station wonen, beïnvloedt de prijs zelfs negatief – al is het effect klein.
IN EEN DREEF +6,2 procent Als de straatnaam eindigt op -dreef, is de woning 6,2 procent duurder dan eenzelfde woning in een ‘straat’. Huizen op steenwegen zijn het goedkoopst.
TWEEDE BADKAMER +3,9 procent